söndag 7 december 2014

Cyklar och sex

Detta är är en fristående fortsättning på mitt blogginlägg om kvinnor och idrottsprestation. Jag antydde där att kvinnor kan komma att omdefiniera idrott och styrkeförhållande och i en framtid bli överlägsna männen. Det gäller inte bara idrottens värld. Våra samhällen och kulturer står inför mer långtgående förändringar än vi idag kan föreställa oss.


Jag har några udda fritidssysselsättningar. En är att renovera gamla cyklar. En annan är evolutionsbiologi. Hänger de ihop? Nä, inte mycket. Cyklar är okomplicerade. Cykeln har en kort historia. Även tidiga exemplar är omisskänneligen cyklar. Det kan man knappast säga om liv på jorden. Evolutionen har pågått i hundratals miljoner år. Bland fossil från kambrium hittar man inget som liknar oss glesbehårade primater men det finns ändå vissa gemensamma nämnare.


Har ni tänkt på att nästan alla djur har fram och bak? Det är inte så självklart som det låter. Det finns undantag som sjöstjärnor och tvättsvampar. En rad omständigheter har gjort att vi som har ändan bak kommit att dominera. Fram har vi nästan alltid ett huvud, sinnesorgan som ögon, öron, luktsinne, ibland antenner. Längre bak finns matsmältning och avloppssystem. Hjärnkontoret sitter därframme, nära de sinnen som hjärnan kommunicerar intensivt med.


Cyklar har också fram och bak. Det beror på att vi människor skapat dem som utökning av oss själva. När du gränslar en cykel förenas du med den. Du och cykeln blir ett ekipage. Det är anledningen till att folk blir agressiva i trafiken. En ilsken bilförare ser cykelekipaget som en annan livsform, inte som en medmänniska att visa hänsyn till.


Vi cyklister behöver snarare medlidande. Konstruktörerna har haft svårt att anpassa cykeln till våra fortplantningsorgan. Om de kroppsdelarna varit lika viktiga som vi själva tycker hade nog evolutionen placerat dem i fronten snarare än i de bakre regionerna nära våra kloaköppniningar. Där sitter de ohygieniskt och som sagt obekvämt när vi cyklar. Frågan är varför där?


Sexuell fortplantning är en evolutionär succé men hos de flesta av oss ryggradsdjur är frekvensen behovsstyrd. Tillgänglig tid behövs för att samla mat, äta, sova och träna löpning för att kunna hålla oss undan sådana som vill äta upp oss. Sex är inte något de flesta djur håller på med dagligen. Det är en möjlig förklaring till könsorganens placering.


En brunstperiod om året borde väl räcka för oss men det finns biologiska och evolutionära förklaringar till att vi vill ha sex oftare än så. Vi är flockdjur. Vi vill tillhöra gemenskapen. Historiskt har sex hållit oss samman. Sex som socialt lim har varit minst lika viktigt som sex för fortplantnings skull.


Grupptillörighet är viktigt. Det är skälet till att vi följer moden. Vi strävar efter att likna andra för att befästa vår delaktighet. Mode kan vara kläder, frisyrer och tatueringar. Kärnfamilj är ett långlivat mode. Att regelbundet ha sex är ett sällsynt seglivat mode.


Förr eller senare går ändå alla moden ur tiden. Jag är trendkänslig. Så här en bit in på 2000-talet känns sex primitivt. Sex är svettigt och exponerar oss för pandemier. Behovet att föra släktet vidare kvarstår men här ligger vetenskapen långt framme.

Sex för fortplantning är slumpartad. Något kan gå snett. Vid minsta misstanke väljer folk bort fostret om de kan. Det är etiskt betänkligt. En bättre lösning är att fixa befruktning och utsortering i provrör. Först därefter när alla parter är nöjda stoppas embryot in i den blivande mamman, kliniskt och snyggt. Därmed kan vi lägga ner sexet.


Men varför skulle vi frivilligt avstå ett av våra populäraste folknöjen? Tja, för några hundra år sedan var offentliga avrättningar populära folknöjen. De har vi valt bort. Vi gav regelbundet våra barn rejält med stryk. Det har vi valt bort. När vi äntligen fått råd att köra bil till jobbet så väljer vi bort bekvämligheten och cyklar istället.

Valen styrs av vad vi för stunden tycker är bra och dåligt. De styrs av basala drivkrafter som trygghet och hälsa. Vi styrs dessutom av moden och av status, alltså den bild vi vill förmedla av oss själva. Den drivkraften är starkare än vi tror.


Grupptillhörighet var förr att vara en del av bygemenskapen. Byn var ett kluster av kärnfamiljer. Alternativen var att bli krigare, laglös, gå i kloster eller bli byfåne. I dag har vi fler konstellationer att välja på. En del konkurrerar med den traditionella familjen sammanhållen av parförhållande och sex.


Vi umgås numera i sociala medier. Vi bygger våra värden där genom att registrera mat, resor, arbete och upplevelser. Ju exklusivare vanor desto högre status. Ytterst få händelser i livet utelämnas utom, ja just det, sex. Värdet av sex har reducerats till samma nivå som toalettbesök.

Om du skulle tvingas välja mellan att under ett år avstå sex, alternativt avstå internetuppkoppling, vad skulle du välja?


Se där! Du är i gott sällskap.

Det finns hotell som specialiserar sig på romantik. De erbjuder långhelger med goda middagar, spa och varm toddy framför öppna spisen. Vad önskar sig deras gäster mest tror ni? Sensuell musik, röda rosor, generöst stor och hjärtformad säng, rosa sidenlakan, Champagne på rummet, privat jaccuzzi, speglar i taket? Nej, överst på måstelistan står gratis wifi med bra täckning.


Fundera på hur folk väljer att framställa sig på sina avatarer i sociala medier. De flesta av mina vänner väljer bilder från fysiska aktiviteter och då menar jag inte från en nyss avslutad sexorgie. Nej, det ska vara idrottsprestationer. Att idrotta är status och det ska helst vara extremt. Ultralöpning, simma långt i öppet vatten, cykla länge och gärna i berg. Helst alltihopa samtidigt.


Cyklar har sex appeal. Många cyklister är sexiga. Men cykling och sex är ingen optimal kombination. Män som cyklar ofta kan drabbas av impotens. Det gäller även kvinnor. Ett ökat cykelintresse kan ta udden av sexlusten.


Lägger vi sex i ena vågskålen och internet+cykling i den andra råder inte längre någon tvekan. Sexet faller bort. Hur löser vi då fortplantningen? Jo, låt oss gå tillbaka till provrören.


Vi sa att vi skulle göra befruktning och utsortering där. En effektivare metod är att styra hela ägg- och spermie-produktionen i den kliniska miljön. Det görs med stamceller. Från en och samma uppsättning, t.ex. dina, kan man göra både ägg och spermier. De biologiska föräldrarna kan vara K+M, K+K eller M+M. Den sista kombinationen Man+Man kräver dock en K, en surrogatmamma. Den brittiska vetenskapsjournalisten Aarathi Prasad redogör utförligt för var forskningen står i sin bok Like a Virgin.


För fortplantning behövs alltid en kvinna och det gäller för ytterligare ett stamcellsbaserat alternativ. Jungrufödsel, partenogenes, förekommer i naturen hos flera djurarter, t.ex. hajar. Avkomman blir en kopia av sin moder. Vi talar inte om befruktning utan om förökning genom delning. En kvinna kan göra sig själv gravid när hon så önskar och få en dotter som är en kopia av henne själv. Personligen tror jag att det här alternativet pulveriserar alla andra när metoden blir allmänt tillgänglig.


Män är alltså redundanta och när kvinnor tillåts välja så kan de välja bort männen. Varför skulle de göra det? Svaret på den frågan är samma som svaret på frågan varför hundar slickar sig i röven - För att de kan! När jag testat scenariot på kvinnor har de fått något roat och förväntansfullt i blicken. Det samhälle vi lever i idag är långt ifrån jämlikt. Kvinnor står tillbaka för männen på alla områden som karriär, lön och idrott.


Män dominerar bland våldsbrottslingar. Ett av de vanligaste våldsbrotten är mäns våld mot kvinnor. Få kvinnor ger sig ut ensamma på en löprunda en mörk novemberväll. Män är överrepresenterade i olycksstatistik, t.ex. trafikolyckor och arbetsplatsolyckor. Män lever kortare än kvinnor och är därmed olönsammare ur ett livsinkomstperspektiv. Om försäkringsbolag ges fria tyglar vill de låta män betala betydligt högre premier än kvinnor. Familjers barnförsäkringar borde kosta betydligt mer för söner än för döttrar.


Många män kan inte leva tillsammans med kvinnor som är mer framgångsrika än de själva. Kina har haft enbarnspolicy i flera årtionden. Familjer investerar i enda barnets utbildning och framtid oavsett kön. Välutbildade kvinnor gör anspråk på ledande positioner, något deras tilltänkta män inte kan acceptera. Hellre än att stiga åt sidan väljer karriärkvinnan ett liv utan man. Samhällsekonomiskt är det självklart. En välutbildad toppresterande kvinna ska inte behöva acceptera en position under hennes korkade man.


Mycket talar för att ett samhälle med enbart kvinnor skulle vara kostnadseffektivare och därmed konkurrera ut mansdominerade. Kvinnor stödjer i högre usträckning än män övergången till ett hållbart samhälle med kretsloppstänk och förnyelsebara energikällor. Män konsumerar mer energi än kvinnor och då gärna fossila bränslen som olja. Olja är en ändlig resurs. Männen är ändliga de också, till skillnad från kvinnorna.


Nu invänder någon att vi lever i en mansdominerad värld. Män kommer aldrig tillåta kvinnor att lägga ner det manliga könet. Men, på det en statsvetare kallar mesonivå finns ett betydande antal finansstarka män som enbart ser till sitt eget bästa, ser kortsiktigt och skiter i andra. Ju mer uppenbart det blir att kvinnor är lönsammare än män desto större chans (eller risk?) att de här männen avskaffar sig själva. Det kallas för marknadsekonomi.


Vita medelålders män, stommen av våra politiker, driver nu kampanjer för att stoppa selektiv fortplantning på provrörsnivå. Religiösa företrädare är ivriga påhejare. Här finns en intressant aspekt. Religionerna har länge förnekat evolutionen. Historien visar att när de gått emot vetenskapliga metoder med ickevetenskapliga argument har de alltid förlorat. Därför är de ingen tillfällighet att påven nyligen gick ut och uttalade sig i favör till Darwins teorier. Dock väl sent. Kyrkan är rökt. Det katolska prästerskapet står långt upp på listan över män som kvinnorna vill göra sig av med.


Ett samhälle helt utan män, är det möjligt? Är inte vi män oumbärliga? Ta fram ett tomt ark papper och lista ner det du kommer på som män gör och som inte kvinnor klarar. Det räcker med ett mycket litet papper. Själv kom jag bara på två saker - att grilla och att laga cykelpunkteringar.


En kvinnlig träningsbekant höll med men menade att grillad mat går att avstå från och med lite träning borde kvinnor kunna skruva på sina cyklar. Jag är benägen att hålla med om grillandet men det här med punkteringar? - Tveksamt. Min egen teori är att kvinnor saknar cykelmekargenen.


När jag blundar och försöker föreställa mig ett helt feminint samhälle ser jag cyklande kvinnor framför mig. Cykel som fortskaffningsmedel passar kvinnor väldigt bra. Stämmer min teori så kommer kvinnorna behöva behålla en liten grupp män som lagar deras cyklar. Frågan är hur de ska hållas i schack så att de inte slår ihjäl varandra eller flyr till skogs?

I dagens tvåkönade familjeliv finns det kvinnor som inte vågar lämna en man ensam hemma utan uppsyn. När hon åker till stan för att shoppa tar hon därför med sig honom för inlämning på Clas Ohlson. Senare på kvällen hämtas han ut lycklig med ett fånigt leende på läpparna.


Där har vi lösningen! Den lilla gruppen män som behövs får ledigt plats i en Clas Ohlson-butik. Dessutom finns där alla verktyg och delar som behövs för att laga cyklar. Män älskar Clas Ohlsonbutiker. De behöver knappt låsas in men för säkerhets skull så….


Därmed har vi kommit fram till att kvinnor mycket väl kan göra sig av med oss män men behålla några få kontrollerbara exemplar för nytta och nöje. För att räknas in bland dem bör man alltså vara vältrimmad, viril och ha gott handlag med cyklar. Man bör också vara feminist. Jag jobbar på det.


- - - 

Vad gäller cykling och risken för impotens så finns det förvisso undersökningar som pekar i den riktningen men det finns också de som säger tvärtom, alltså att cyklister är mer virila än andra idrottare. Den som upplever att saker och ting kroknar och domnar bort kan nog komma tillrätta med det genom att lämna in sig själv och cykeln på en bikefit.

Aarathi Prasads bok Like a Virgin är läsvärd men för den som snabbt vill ta till sig innehållet finns ett bra timslångt föredrag med författarinnan på Youtube. Boken kom ut 2012 men forskningen kring mänsklig partenogenes pågår för fullt på olika håll i världen. Googla gärna runt lite. Det är en tidsfråga innan metoden är stabil, sedan återstår att se om den tillåts tas i bruk. Jag skulle snarare säga när.

För evolutionsbiologi och dess senaste rön rekommenderar jag den helt fantastiska boken:1 kommentar: